Erzincan İl Koordinatörlüğü

IPARD II Lansman Töreni Yapıldı


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Erzincan İl Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen IPARD II Lansman toplantısı Erzincan Grand Simay Otel’de gerçekleştirildi.

Düzenlenen törene Erzincan Valisi Süleyman Kahraman’ın yanı sıra Milletvekili Sebahattin Karakelle, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, bazı İlçe Belediye Başkanları, kaymakamlar, sivil toplum kuruluşlarının ilgili temsilcileri ile yatırımcılar ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşunun yapılması, İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program, IPARD II tanıtım filminin gösterimi ile devam etti. Toplantının açılış konuşmasını yapan TKDK İl Koordinatörü Metin Bektaş, “Erzincan'ın ilk kez tanıştığı 4 kırsal turizm tesisi ve bunlara ek olarak 21 modern arıcılık tesisinin tamamlandığını, 65 IPARD projesi için 25.407.750 TL hibe aktarıldığını, projelerin toplam yatırım tutarının 41.193.333 TL olduğunu, yatırımı devam eden 14 projenin yatırım tutarının ise 27.156.638 TL ve bu projelere verilmesi planlanan hibe tutarının: 17.356.586 TL” olduğunu söyledi. Ayrıca “Şimdiye kadar toplam 79 projenin yatırım tutarı: 68.349.971 TL, ödenmiş ve ödenecek toplam hibe miktarı: 42.764.336 TL olacaktır” şeklinde konuşmalarını bitirdi.
 
Ardından sırasıyla Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Milletvekili Sebahattin Karakelle ve Vali Süleyman Kahraman birer konuşma yaptılar.
 
Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, projelerin önemli olduğunu ancak bu projelerin sürdürülebilirliğinin de daha önemli olduğunu belirterek; “Kurulduğu günden bu güne kadar ilimizde 65 proje uygulanmış. Önümüzde ki yıllarda da devam edecek. Bu projelerin uygulanması Avrupa Birliğine entegre olma açısından kurumların yenilenmesi, kurumların belli bir standarda ulaşması için çok önemli bir proje olarak görüyoruz. Türkiye de tarım ve hayvancılık maalesef istediğimiz bir düzeye gelmedi. Önceki yıllarda Dünya Bankası katkılarıyla tarım ve hayvancılığın kalkındırılmasının yolları aranmıştı. Ancak o dönemde Türkiye öyle bir kıskaca alınmıştı ki projelere uygulanan faizler yüzde 60-70 civarındaydı. Ayrıca projeye konan hayvan alımlarının Avrupa’dan alınması şartını koymuşlardı. Bu nedenle hem faizlerin hem de yem girdilerinin yüksek olması sebebiyle çiftçilerimiz bu projelerden yeterince istifade edemedi. Uzun yıllar bu işletmeler ayakta kalamadı. Kapanmak zorunda kaldı. Burada üzerinde önemle durmamız gereken konu yapılan projelerin sürdürülebilirliği çok önemli. Bu projelerin sonuna kadar denetlenmesi sürdürülebilir olması ve Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlamasını ön görmeliyiz” dedi.
 
Programda konuşan AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, AK parti döneminde tarıma verilen öneme ve iktidarları döneminde tarıma yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vererek; “AK parti iktidarı olarak 14 yıllık iktidarımızda tarımda, hayvancılıkta, kırsal kalkınmada özellikle bugüne kadar hiç yapılamamış, düşünülememiş projeleri ele aldık. Bunlardan en önemlisi Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Birlikleri kurduk. Onu da 4 Mayıs 2007 yılında 6548 sayılı yasa ile bunu kurduk. Bizim ilimizde biz biraz geç kaldık. Bizim ilimizde de 2012 yılında kuruldu. Birlik faaliyete geçti. 2013 yılında da projeleri kabule başladı ve devam ediyor. Gerek Avrupa Birliği ülkelerinde gerekse kalkınmaya namzet olan tarımda geri kalmış ülkeler arasında da biz özellikle bu yasa ile birinci sıralarda yer aldık. Bu kanunun getirisi şuydu. Gerek Avrupa Birliği ülkelerinde gerekse çeşitli kuruluşlardan temin edilecek hibe kredilerinin bu kapsamda kullanılmasıydı. Biz yine Erzincan olarak çok şükür bir mesafe aldık. Ama bu yeterli değil. Hiçbir Avrupa ülkesinde böyle bir destekleme yoktur. Et, süt, su gibi ürünlerin işlenmesinde ve pazarlanmasında yüzde 60’lara varan hibe var. Diğer çiftlikler noktasında süt ve et üretim çiftliklerinde yüzde 60-70’e kadar hibeler var. Bugün ilimizde 2013 yılında kabul edilen projelere ödenen para 42 Milyon TL. Şehrin ekonomik kalkınmasında bunun büyük payı vardır. Bu demektir ki biz tarımsal kırsal kalkınmaya çok önem vermekteyiz” diyerek tarımsal projelerin önemine değindi.

Programda son olarak konuşma yapan Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, “Yeni lansman, bize yeni ufuklar açacaktır. İlimize yeni üretim alanları kazandıracaktır. Marka değerler üretmek istiyorsak proje temelli yaklaşımları hayata geçirmeliyiz. Ülkemiz, kırsal kalkınma hamlesini gerçekleştirmek için birçok hibe programıyla vatandaşlarımıza kendi işini kurma imkânı sağlamaktadır. Kırsal kalkınma hamlesinde üreticilere gerek kamu gerekse Avrupa Birliği kaynaklarıyla destek sağlıyoruz. İnanıyorum ki güzel projelerle dünya piyasasına açılma hedefine birlikte ulaşacağız. Çiftçilerimize desteğimizi geçmişte olduğu gibi şimdi de yarın da sürdüreceğiz. 2023 hedeflerine emin adımlarla ulaşmak için kaynaklarımızı heba etmeden halkımızın hizmetine titizlikle sunacağız. Erzincan’ın selameti, huzur ve refahı için tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla aziz milletimize hizmet aşkıyla çalışmalarımızı artırarak devam edeceğiz.

Şehrimizin kalkınması için yapılan bütün teşebbüslerde her zaman vatandaşımızın yanında olacağız. Tarım teşkilatımızla ve ilgili odalarımızla yeni markalar oluşturmak için birlikte hareket edeceğiz. Avrupa Birliği standartlarında üretim yapan tesislerin artmasını hedefliyoruz. Bunun için bu hibe desteğinin verimli kullanılması gerekiyor. Proje sorumlusu uzmanlarımızın titiz çalışmalarıyla olumlu sonuçlar alacağımıza yürekten inanıyorum. Tüm katılımcılarımıza, proje hazırlayacak girişimci kardeşlerime başarılar diliyorum. Erzincan’ın marka şehir olması yolunda modern tesislerin artmasını temenni ediyor, sizleri sevgiyle saygıyla selamlıyorum” dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından protokol tarafından proje hazırlayarak hibe alıp projelerini hayata geçiren girişimcilere plaket verildi.







    Cimer